Manuele Therapie
Bij manuele therapie richt de therapeut zich enerzijds op het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds op houding en bewegingen door deze te verbeteren. Hiervoor gebruikt de therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Wat is verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?
Fysiotherapie richt zich met name op de zachtere delen van het lichaam, denk aan spieren, pezen, kapsels en banden, maar ook op beperkingen in knie en schouder bijvoorbeeld. Manuele therapie is vooral zinvol bij problemen van de hardere delen, met name de wervelkolom.

Wanneer kunt u gebruik maken van deze expertise?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
• hoofd– en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
• nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
•  lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
•  hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
•  duizeligheid bij het bewegen van de nek
•  kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
•  bewegingsklachten die bij de fysiotherapeut geen verbetering brengt
•  elleboog, pols, knie en enkel klachten
 
Hoe behandelt de manueel therapeut?

Onze manueel therapeuten (Leslie Koen, Jildou Wink en Tessa Vermeulen) kennen een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Afwijkingen aan de gewrichten bepalen welke techniek wordt toegepast